Cases de neu

Les cases de neu són uns dipòsits localitzats a les muntanyes mallorquines a altures superior als 500 m., excavats a terra i revestits de paret seca. La seva forma sol esser rectangular amb els angles arrodonits, entre els nevaters aquesta forma era anomenada de sínia. Les seves dimensions són variables, però de forma general solen presentar les següents mesures:

  • llargària, entre 10 i 16 m.
  • amplària, entre 5 i 8 m.
  • i profunditat, entre 4 i 8 m.

Totes les cases de neu eren cobertes per càrritx o teules, sostingudes per bigues de fusta col·locades al dos aiguavessos amb la finalitat d’assegurar el seu valuós tresor: la neu gelada. Tenian un portal -per on s’entrava la neu i se’n treia el gel- i les bombarderes, disposades als laterals de la casa de neu,a cada dos metres, per llançar-hi la neu. Després, quan la casa de neu era ben plena, cobrien la neu amb cendra o sal i amb un bon sostre de càrritx formant dos aiguavessos perquè la pluja no hi entràs i fonés la neu.

Arribat l’èstiu, la neu ja gelada era convertida en pans de neu, que feien un pes d’un quintar o 42’328 kg. i la seva forma s’adaptava a les beasses que portaven les mules. Quan les mules eren carregades, ja de nit per evitar la calor, l’apreciat gel era transportat als pobles per a fer-ne l’ús necessari.

La producció d’aquesta indústria tradicional de les cases de neu durà fins a principis del segle XX, que fou quan s’instal.laren les primeres fàbriques de gel. Concretament a l’any 1927, les cases de neu de Comafreda varen esser les darreres que restaren en funcionament.

Anuncios

Publicado el 16 septiembre 2008 en Cultura de muntanya a Mallorca. Añade a favoritos el enlace permanente. Deja un comentario.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: